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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  25/09/2019
Data da última atualização:  17/02/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  STOFFEL, F; SANTANA, W. de O.; FONTANA, R. C.; GREGOLON, J. G. N.; KIST, T. B.; SIQUEIRA, F. G. de; MENDONCA, S.; CAMASSOLA, M.
Afiliação:  FERNANDA STOFFEL, Universidade de Caxias do Sul; WESLEI DE OLIVEIRA SANTANA, Universidade de Caxias do Sul; ROSELEI CLAUDETE FONTANA, Universidade de Caxias do Sul; JEAN GUILHERME NOVELLO GREGOLON, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; TARSO B. LEDUR KIST, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE; SIMONE MENDONCA, CNPAE; MARLI CAMASSOLA, Universidade de Caxias do Sul.
Título:  Chemical features and bioactivity of grain flours colonized by macrofungi as a strategy for nutritional enrichment.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, n. 297, 2019.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Agaricus blazei, Auricularia fuscosuccinea and Pleurotus albidus mycelia were obtained in solid-state cultivation (SSC), using grains (brown rice, canjica corn and wheat) as raw material. Colonized grain flours were analysed for their nutritional, physical and physico-chemical characteristics and biological activity in vitro. Wheat flour with P. albidus showed higher values for protein (18.34 g/100 g), ergosterol (0.60 mg/g), mycelial biomass (183 mg/g) and total amino acids (58.34 mg/g). Corn flour with A. fuscosuccinea showed the highest total phenolic content (2.38 mg GAE/g), antioxidant activity in the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) (8.90 μmol TEAC/g) and 2,2′-Azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) (16.52 μmol TEAC/g) assay. Wheat flour with P. albidus were more effective at inhibiting of pancreatic lipase (74.5%) and of α-glucosidase (98.2%). In conclusion, grains colonized by macrofungi mycelia through SSC can enrich the nutritional value and the biological activity of the flours, which presents a potential for functional foods.
Palavras-Chave:  Antioxidant; Enzymatic inhibition; Mycoprotein.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE3504 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoRONQUIM, C. C.; CASALI, S. P.; LAURITO, S. F.; NAIME, J. M.; VAZ, C. M. P.; FERREIRA, L. L. Características do solo sob reflorestamento de pinus como facilitador do desenvolvimento de espécies nativas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 29., 2003, Ribeirão Preto. Solo: alicerce dos sistemas de produção. Ribeirão Preto: UNESP, 2003. 4 f. 1 CD-Rom.
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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